Om ORDENS betydelse…

”Om du inte kan säga nåt snällt, så säg ingenting alls!”

Citatet ovan kommer från Disneyfilmen Bambi, som ofta spelades här hemma när barnen var mindre. Det har verkligen etsat sig fast i mitt hjärnkontor…  Och det där citatet säger ju egentligen allt. Tänk om alla kunde leva efter det, och även Gyllene Regeln, ni vet ”Allt vad ni vill att människorna ska göra er…” Men så är det ju tyvärr inte. Jag är absolut inte felfri jag heller, visst har man sagt och gjort sådant man sedan ångrat…

Ibland händer det att jag plötsligt kastas ett antal år tillbaka i tiden. Saker och händelser poppar upp i hjärnkontoret, och plötsligt står man där igen, på studentbalen, redo att gå in i stora festsalen där borden är dukade. Och det är då jag hör repliken…

”Och här kommer Ulrika, lika ful som alltid!” Följt av två råa gapflabb… Sagt av en kille som jag gått två år tillsammans med i gymnasiet. Och bredvid stod hans lille vapendragare och flabbade som vanligt.

Ögon PS500sign

Nej jag var verkligen ingen skönhet när jag gick på gymnasiet. Och jag minns att jag tänkte… F*N, varför skulle de säga så just ikväll! De hade kunnat säga det när som helst, bara inte just nu… Denna speciella studentbalskväll som man bara upplever en gång i livet! Där och då var ju min kväll förstörd redan innan den börjat. För en 17-årig tjej kan vara väldigt känslig, och att se hyfsat bra ut var ju viktigt.. Alltså hade jag misslyckats igen!

Ibland blir jag förundrad över att jag fortfarande minns detta så väldigt tydligt! Ord kan såra, skada, göra djupare avtryck än man kanske tror först. Men egentligen är detta bara en liten futtig bagatell jämfört med vad många andra tvingas utstå, dagligen.

Skrivet på inspiration av Rickard Söderberg. LÄS HANS VIKTIGA BLOGGINLÄGG! Och, om du inte kan säga något snällt, så säg inget alls. Eller Håll Käften. Tack.

6 tankar om “Om ORDENS betydelse…

 1. Håller helt med Dig Ulrika! Kan man inte säga något snällt, håll käften! Skönhet sitter inte utanpå, det sitter inuti. Att några patetiska människor, som inte fått lära sig det och andra viktiga saker om människosyn och människovärde, får så stor negativ inverkan i andra människor liv är så sorgligt.

  Själv kan jag se på min son och känna stolthet när jag ser att han undgått egen fåfänga, han klär sig utan att falla offer för en industri som hårdare och hårdare driver oss mot att sätta människovärden i utseende och statusprylar. Jag hoppas att jag lyckas att lära alla mina barn detta och att allt liv är heligt.

  • Tack Anders! Ja patetiska kan man verkligen kalla dem.
   Härligt med din son, känner igen samma sak hos särskilt min äldsta dotter! Hon skapar sitt eget mode. 🙂 Underbart!

 2. Håller med dig Ulrika! Och i regel är det fega, usla kräk som inte ens vågar skylta med sitt eget namn…
  Positivitet föder positivitet – så om man inte har nåt bra att säga – håll käften!
  /Maria

  • Ja detta näthat som bara blir värre och värre, försöker lära mina barn att aldrig någonsin skriva något som de inte även skulle kunna säga öga mot öga. Och att gärna tänka ett varv extra innan man publicerar något!
   Visst smittar positivitet! Liksom det är så lätt att falla in i fikarummets gnat och gnäll t ex.. då gäller det att försöka bryta det! Inte så lätt alltid, men det går! 🙂

 3. Starkt skrivet ! och du har helt rätt det är mycket elaka ord som sägs bland barn och ungdomar när vi vuxna inte hör. För jag hoppas innerligt att alla vuxna reagerar om de hör att någon blir kränkt eller illa behandlad ..!!
  Vänligen
  Ann Lundström

  • Hej Ann 🙂
   Ja jag hoppas detsamma! Fast jag hört motsatsen på barnens skola… där man under lektionen pratat ”värdegrund” och varit väldigt eniga om vad man får säga och inte säga… så kommer rasten och därmed är allt glömt och alla hemska tilltalsord kommer fram direkt igen… Detta är något som måste nötas in! Och som tur är så växer barnen till sig för det allra mesta, och inser hur man ska bete sig… Men visst måste vi vuxna markera!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s