NNPC och Vårsalongen

Brukar ni tävla med bilder? Jag har gjort det ett fåtal gånger, och då har det varit ”skräptävlingar” typ ”skicka in din bästa semesterbild och vinn en kompaktkamera”… dessutom avsäger man ju sig oftast rätten till sina bilder när man skickar in! Har givetvis inte vunnit ett skvatt! Och har totalt tappat lusten att tävla också…

Men så blev jag i höstas varse en tävling som anordnas av Natur&Foto, en norsk tidning som sägs vara Nordens största fototidning. Nordic Nature Photo Contest. Och för att göra en lång historia kort så tyckte de sex personerna i juryn att en av mina bilder var Topp-10 i kategorin ”Landskap”! Helt galet roligt och jag har nog inte riktigt smält detta än! Totalt 4390 bilder skickades in, hur många som tävlade i just landskapskategorin vet jag inte…

1480521_499854446786142_505088958_n

Foto: Tom Schandy

Var i Norge, Ski utanför Oslo, i helgen och tog emot bok och diplom. Första- till tredjepristagaren vann presentkort från Fotovideo på 5000, 1500 resp. 750 kr. Inte illa! Övriga bilder (alltså bl. a min) blev oplacerade. Men jag är otroligt nöjd med att ”bara” få ett diplom och vara med i boken såklart! En stor ära! Alla premierade bilder i landskapskategorin kan man se HÄR.


_DSC0454 PS 800
Min Topp-10 bild. ”Gyllene morgon över Brösarps Backar”. 

Vårsalongen då? Ja efter att ha haft turen att komma med första gången jag sökte, år 2012, så har jag givetvis skickat in både 2013 och nu i år. Tyvärr utan framgång. För det är helt galet roligt att vara med där också! Och – detta grämer mig fortfarande – när jag kom för att hämta mina icke-antagna bilder så sa de som skötte utlämningen att ”Åh var det dina, de fina, vi var helt säkra på att de skulle komma med, tre av dem var med ända till absolut sista gallringen”….. GAAaahh det hade man ju inte behövt höra!! Hatar att snubbla på mållinjen haha… 🙂

Här är de nästan antagna bilderna… 🙂

1_DSC1057 PS 1 800 3_DSC0155 PS 800 5_DSC0242 PS 1 800

Ha en fortsatt fin söndag! 🙂

11 tankar om “NNPC och Vårsalongen

 1. Gratulerar. Du har så vackra bilder så jag tycker verkligen att du är värd priser och publicitet.
  Jag skickar också in bilder men oftast blir ju inget. Dock mina är inte alls i den klass som du bjuder på, men jag kämpar.
  Ibland undrar jag vad som avgör att man kommer med när jag kollar vilka som vann. Oftast håller jag med och tycker att vinnarna var värdiga vinnare med fantastiska bilder, men ibland står jag och förstår inget.
  Grattis en engång. 🙂

 2. Jag kollade de vinnande bilderna. Det var tufft tävling med fantastiska bilder. JAg skulle nog inte kunnat välja en till vinnare. Dock är inte säkert att jag skulle ha valt den som vann till vinnare.
  Någonstans retar mig att horisonten är inte rak. Att den är så tillrätta lagt med personer som har armarna uppåt på ena sidan och en sittande på andra sidan.
  Jag gillar dem mer spontana bilderna, även om det säkert mycket väntande och tur som spelar in även där.
  Sen var det en riktig gubbgäng du har hamnat in.
  Undrar om det är mest killar som skickar in eller är det så att männen är bättre fotografer.

  • Tusen Tack Antonia!!
   Ja jag kan också undra vad det är som avgör, och jag kan väl avslöja att under prisutdelningskvällen satt jag några gånger och undrade ”hmm, vad är det jag missar med denna” 😉 Och flera bilder tyckte jag hade hamnat i fel kategori. Här i ”landskap” finns ju en spännande bild jag hellre sett i ”Abstrakt” till exempel.
   Jag tror nog att horisonten är rak. Däremot består bilden av 12 st olika bilder, och det är fotografen själv som är med två ggr. Läckert gjort!
   Ja gubbvälde är det ju 😉 Det är en manlig hobby, det ser man inte minst på fotofestivaler och mässor. Desto roligare att bli premierad då tycker jag nog! Och det är väl bara att hoppas att tjejerna är på frammarsch också och att det blir större andel tjejer bland pristagarna till nästa år! 🙂

   • Om jag inte såg helt fel så var du den enda kvinna som var med de bilder som visas. Det är stort.

    Så det var det som var speciellt med bilden. 12 stycken ihop. Inte illa, men borde kanske ha en egen kategori för den typen av bilder. ( men jag tycker fortfarande att horisonten är inte klockrak)
    Nu läste jag inte tävlingsreglerna, men jag kan tycka att det är inte rättvis mot tävlande som tar naturen som den är att en bild vinner som är egentligen handlar om skicklighet i datorn.
    Och det är skönt att kunna hacka lite på reglerna. 😉

    • Ja till viss del kan jag hålla med dig. Skicklighet i datorn spelar allt större roll nuförtiden vilket är lite synd. En egen kategori vore nog egentligen inte helt fel. Men detta med ”stiching” tror jag det heter, räknas åtminstone inte som manipulering utan är fullt tillåtet. Tycker denna vinnarbild var hur läcker som helst! 🙂

  • Tusen Tack Cecilia! Haha, ja det vore faktiskt hemskt kul. Det är något speciellt med att få hänga i ”finsalongen” 🙂 Men mest är det ju en kul grej och en stor dos tur ifall man kommer med!

 3. Förstår att du är stolt över din Top-10 bild. Det har du all rätt att vara. Den håller hög klass. Alla bilder är ju på något sätt redigerade i datorn, men en hopslagning av 12 bilder…. nja det är tveksamt om jag blir så imponerad av bilden då. Däremot hanteringen i datorn.

  • Tackar Hans-Ove! Ja visst är det så att alla bilder är redigerade på något vis idag. Men, lika häftigt som det var att se vinnarbilden i stort format och få höra hur den tillkommit, lika skoj var det att bland alla dessa premierade bilder var det faktiskt en mobilbild med för första gången! Men förhoppningsvis inte sista! 🙂

 4. Grattis! Din bild från Brösarps Backar är magisk!
  Havsbilderna är också mycket fina. Gillar mycket den sista.
  Det var roligt att träffas i Hässleholm 🙂
  Läste att Anders ska föreläsa i Halmstad. Kul, måste köpa biljett!
  Hälsningar Halina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s