Dagen då Najaden blev norsk

Alltså, jag vill ju kalla mig för ”naturfotohobbyfotograf” eller något i den stilen.. Men när saker händer i stan, tycker jag det är väldigt roligt att dokumentera det med min kamera! Och igår var en händelserik och historisk dag. Om man följt lokalpressen under våren har det varit många turer kring Najaden, det vackra gamla skolskeppet som i många år haft sin plats vid slottskajen i Halmstad. Men som igår blev ett norskt skepp! Vid lunchtid skulle det vara en ceremoni och överlämnande, och därefter trodde jag, och säkert många med mig, att hon skulle avsegla till Norge. Beslöt att åka in med min kamera!


Redan när jag närmar mig är det många som samlats. Najadens ”lillasyster” har hissat flaggan dagen till ära.


Ett vackert skepp!


Lokalpressen är också på plats!


Tyckte denna lilla tant var så söt! Hon parkerade cykeln och tog sina kassar, blev sedan stående och såg ut att fundera… ”Vad är detta för galenskaper egentligen!!”


Nu börjar det hända saker… Antar att detta är en talesperson för föreningen Najadens Vänner. De syntes med sina plakat och hördes med sina tutor och megafoner… Det var nog tur att det var avspärrat! Vem vet, kanske skeppet annars hade blivit stormat och folk hade surrat fast sig i masterna.. Det hade ju varit hur roligt som helst!!

Fotografer som fotograferar fotografer är ju alltid kul…

_DSC1072 PS 800
Så var det dags för kommunfullmäktiges ordförande Ann-Charlotte Westlund att försöka göra sig hörd. Men det gick inte så bra! Tutor och burop samt tutor från förbipasserande bilar på bron överröstade henne totalt! Själv tyckte jag först att det var lite komiskt! Men så småningom kändes det mest bara pinsamt! Dessutom tycker jag att om man ska klaga på, eller ha åsikter om, vad en person säger… gäller det inte att försöka höra vad hon säger då…??!!

Tydligen hade Ann-Charlotte Westlund bland annat försökt säga att slottet är en mycket bättre symbol för Halmstad än vad Najaden är och att slottet nu kommer bättre till sin rätt… Nej det håller jag absolut inte med om!!


Ett handslag för att fastställa att affären är ”i hamn”…


Mannen från Seilskuteföreningen i norska Fredrikstad ser nöjd ut. Undra på det med en prislapp på futtiga 300 000 kr…  Och mediapådraget är massivt!


Ja det verkade vara den allmänna åsikten på kajen…


Men visst ser han väl mysig och förtroendeingivande ut, mannen som representerar Najadens nya ägare! Eller så skulle jag kunna säga såhär: Om jag vore Najaden skulle jag mycket hellre vilja bli omhändertagen av honom och hans vänner, än av Halmstad kommun!!

Någon avresa blev det inte igår! Misstänker att man ville försöka smyga med detta så att inte så mycket folk skulle vara närvarande. Så mycket det nu går att smyga med ett så stort skepp… På lördagsmorgonen hade hon lämnat stan i alla fall!


Och minsann så hamnade även jag på bild… Inte så konstigt kanske med så många kameror på en och samma plats! Blev tipsad om att denna bild låg i bildspelet på Hallandspostens sida, och jag tackar fotograf Jörgen Alström för bilden!


Ja då får alltså vi Halmstadbor vänja oss vid att inte se denna vackra syn när man passerar slottsbron framöver. Väldigt tråkigt tycker jag, rent känslomässigt! Men, tar jag på mig mina ekonomiska glasögon kanske jag tycker något helt annat… 🙂

2 tankar om “Dagen då Najaden blev norsk

  1. En mycket trevlig fotodokumentation av en speciell händelse i Halmstads historia. Både text och bilder är mycket bra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s