”Varför visar du detta här på fb????”

Fick en kommentar på en bild idag som verkligen fick mig att tänka till! Kommentaren lyder precis som i rubriken… Och min första tanke var helt ärligt ”Nej hur fan tänkte jag, det finns väl ingen som bryr sig om min nya frisyr heller”

Men sedan tänkte jag som vanligt ett varv till! Och ytterligare några varv. Och kom fram till att det är ju verkligen en fråga vi lite till mans borde ställa oss när vi lägger ut bilder, oavsett om det är på Facebook, Instagram, Fotosidan eller bloggar eller varsomhelst… Vad vill jag säga med min bild? Vem riktar den sig till? Vad är min tanke med bilden? Är den av allmänt intresse?? Är det något nytt och unikt jag vill visa, eller bara gammal skåpmat… ?

”Risken” är förstås att vi alla bara skulle lägga upp en bråkdel av alla våra bilder då och det hade blivit för tråkigt eller hur.. 😉 Hursomhelst skadar det väl inte att tänka till!

Mitt svar då… Det började när jag stod i badrummet  imorse och tänkte att jag kanske aldrig någonsin mer kommer att ha så långt hår som jag har nu! Följaktligen hämtade jag mobilen för att föreviga mitt långa hår! Det är ju så man gör eller hur 😉 Sen ikväll när jag kom hem nyklippt tänkte jag att det kan ju vara kul att göra en sådan där före- och efterbild. Sagt och gjort. Ett nytt foto blev det! La ihop dem i en av mina mobilappar. Ett kul filter på och så ut på Instagram. Den klassiska ”selfien”..  Och så en delning på Facebook. Men varför publicera bilden då? Varför inte behålla den själv?

Har inget självklart svar på det faktiskt. Tyckte väl det såg kul ut med den stora skillnaden. Det, i kombination med att jag är himla nöjd med min nya frisyr! 😉 Och en sak till och nu blir det ännu lite djupare – det är inte så länge sedan jag började tycka att det är helt ok att se mig själv på bild igen. Det fanns en period då jag ville bränna upp varenda bild som fanns från min skoltid och gymnasiet. Och nu är vi inne på lite av det jag skrev om HÄR…  Tycker fortfarande inte att jag blir så särskilt bra på bild. Så när man för en gångs skull blir nöjd med en bild på sig själv kan man väl få visa upp den, eller… 🙂


Men egentligen handlar det nog om bekräftelse många gånger. Eller vad tror ni? Och nu pratar jag inte bara personligt, utan rent generellt. Får vi ingen bekräftelse så finns vi ju inte utan vissnar och dör… Fast egentligen; om någon frågar varför man publicerar bilder så tycker jag det räcker att svara – Jag är nöjd med bilden och vill visa upp den! Svårare än så behöver det ju inte vara! 🙂

 

 

 

5 tankar om “”Varför visar du detta här på fb????”

 1. jag tror att man lägger ut bilder, mm, för att i dag sitter vi inte på kafferep och visar pappers bilder på vad vi har gjort eller skickar vykort på vad vi har varit. I dag lever vi i en digital värd där allt går bara snabbare, det som är aktuellt i dag är glömt om en vecka och då är det ju så att man vill dela med sig av det man tycker om /uppskattar/inte uppskattar snabbare. Bekräftelse nja, jo, kanske, tror nog mer på att man vill vara ”uppdaterad” med vänner och bekanta.
  PS, du blir vist bra på kort

  • Visst är det så!! Detta hade jag inte en tanke på när jag skrev, men visst har alla digitala sociala media ersatt de gamla fotoalbumen till stor del! Det är så snabbt och lätt att slänga upp en bild. Och åtminstone jag gillar att titta på alla sorters bilder. Och visst vill man vara uppdaterad!
   TACK snälla!! 🙂

 2. Pingback: 20140717 | Anders Reitmaier

 3. För det första: skitsnyggt! 🙂
  Sen tycker jag att det är självklart att lägga ut. Det är ju till största del för sin egen skull man gör det. Det blir en liten milstolpe i livet som man kan relatera tillbaka till.

  • Tusen tack Jörgen!! 🙂
   Ja exakt så är det ju, där kom du med en annan aspekt på detta.. En blogg är ju som en sorts dagbok, ett tidsdokument. Bra! Tack! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s