Svalbard – Underbara valrossar!!

Fredag 5 sept

Sov väldigt gott den här natten! Dyningarna från gårdagens storm var väldigt sövande och jag vaknade pigg och utvilad. Som vanligt var det frukost 8:00 och lastning i zodiakerna 9:00. Den här förmiddagen skulle spenderas på land, hos en valrosskoloni! Spännande!

Först åkte Stig och en av besättningskillarna (som hade jägarexamen och fick rycka in som extra isbjörnsvakt idag) iväg med en zodiak för att spana isbjörn. Och när de kom tillbaka och rapporterade att allt var klart, lastade vi zodiakerna med all utrustning, stativ och fikaväskan, och åkte iväg.

Vi hade blivit noga instruerade i hur man beter sig i valrossars sällskap. Liksom när man är i närheten av alla vilda djur.. Ta det lugnt och låta Anders gå först! Måste säga att det märktes att han smugit på vilda djur i hela sitt liv.. En egenskap som kom väl till pass här! 🙂


Bossen som låg mitt i högen… Helt underbara djur! Började med mitt tele på lite avstånd.

140905_DSC0117 PS 800


Lite styrkemätning emellanåt… varade dock inte så länge. Efter lite gruffande föll de ihop i en hög igen..


Ååååå det kliar på ryggen….


Björnvakter på spaning!


Här har vi försiktigt smugit, hukat och ålat oss fram mot valrossarna. Det gäller att ”finta dem” och liksom gå i cirkel och absolut inte rakt emot dem, då kan det hända att hela flocken blir oroliga och hasar ner i havet. Men denna gång gick det jättebra att komma väldigt nära! Såklart måste man respektera dem! Blir det oro i lägret är det vi som måste backa och ta det lugnt… Rätt läckert att stå och fika bara 7-8 meter ifrån detta gäng!


Hur tror ni det luktade här? Och hur luktade våra hytter sen? Inte parfym, nej… 🙂 Men det var det värt!!


Så skön stil!


Visst är det kul med fotografer som fotar fotografer som fotar.. 🙂


Fis inte nu tack!! 🙂


Hörru nu är du för nära va!


Ett underbart gäng som ägnar sina dagar åt att slappa och slöa, fisa och rapa, dregla och snarka (ja jag lovar) gruffa lite sinsemellan och däremellan äta ett antal kilo blåmusslor per dag..


Kolla, nu är det såna där fotografmänniskor här igen…


Japp Anders, vi är nog flera som håller med!! 🙂

Det var vääääldigt svårt att slita sig från dessa fantastiskt charmiga djur! Men, när började bli dags att packa ihop och dra oss mot zodiakerna igen, då kom larmet från Stig: ”Simmande björn”!! Varpå vi ”skyndsamt” skulle bege oss mot zodiakerna. Och det blev en alldeles speciell upplevelse som jag berättar om i nästa inlägg…

8 tankar om “Svalbard – Underbara valrossar!!

 1. Så himla häftigt. Vilken go humor i dina fina bilder. Roligt med lite humoristiska bildtexter till. Måste varit en härlig upplevelse. Är så himla kul att se detta. Ser med spänning fram emot nästa upplevelse.
  Ha en go helg. Kram

  • Ja du anar inte hur häftigt det var!! Kan åka tillbaka när som helst! Haha ja jag såg ju humorn i detta.. Men nästa upplevelse var mer spännande än humoristisk..
   Ha en fin vecka Camilla, kram!

 2. Verkar som rossarna hade fest på natten. Blodsprängda ögon talar om sitt tydliga språk 😉
  Jag gillar den näst sista bilden där de sitter i vattnet som om det vore spa.

 3. Din beskrivning av era äventyr på resan och de vackra bilderna upptill är trollbindande. Jag förstår att ni längtar tillbaka. Ser med spänning fram emot nästa avsnitt :o)

  Ha det gott,
  Erik

  • Tusen tack snälla Erik! Det är så roligt att reseblogga. Man upplever allting på nytt. Och eftersom jag bara kommit till resans tredje dag, av nio, lär jag hålla på ett tag.. 🙂
   Ha det fint du också!
   //Ulrika

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s