Sammanfattning av mitt 2014

Ja det är ju populärt såhär års, det där med årskrönikor. Hade först tänkt skippa det, men så tänkte jag ändå att det kunde vara kul att göra en summering. Det har ju hänt lite på fotofronten detta året…

Men det började inte så roligt. Min gamle far förlorade kampen mot sin Alzheimers, tidigt på nyårsaftons morgon. Visserligen under 2013 om man ska vara noga, men det präglade förstås början av mitt 2014. Och som vanligt när man känner sig lite nere så blev det en sväng på stranden med kameran. En bild som tillägnades honom. Pappa var yrkesfotograf och jag hoppas någon liten fotografisk gen lever vidare.. 🙂

Kort därefter hörde min kompis Camilla av sig. Tror hon förstod att jag behövde skingra lite dystra tankar med en fotorunda! Möttes på Hallandsås och trots gråväder hade vi en jättemysig dag.

I februari var det dags att besöka ett av mina favoritställen på stranden igen. Himlen var sådär magisk som den bara kan vara på vintern.. 🙂

I slutet av februari – eller om det var början av mars – fick jag reda på att en nära kollega drabbats av bröstcancer. Och vad göra… Åka till stranden med kameran förstås! Denna fotorunda minns jag mycket väl och jag tror bilderna präglades mer än vanligt av hur jag kände mig… Min kollega har gått igenom tuffa behandlingar som har gått bra och om ett par veckor börjar hon att jobba igen! 🙂

Så i slutet av mars var det dags för en riktig höjdare – att åka till Ski utanför Oslo på prisutdelning! En av mina inskickade bilder i Nordic Nature Photo Contest, kategorin Landskap, hade placerat sig på topp-10! Helt galet kul! Denna bilden var det, fotograferad på Brösarps backar i september 2013.

Våren är en härlig tid för fotografering. Självklart var jag på mitt blåsippeställe med macrot!

I april brukar jag ju fota vitsippor. Detta året missade jag dem nästan. En enda gång fotade jag vitsippor och några särskilt bra bilder blev det inte. Däremot var jag på min kära strand desto oftare..

Däremot, när maj kom och backsipporna blommade, då var jag där med kameran!

I juni blev det inte så mycket fotograferat. Förutom någon sväng på stranden förstås..

I juli var det dags för ett av sommarens numera absoluta måsten. Naturfotoveckan i Mullsjö! Och en av de ofantligt tidiga morgnarna tillbringade vi i en hästhage på Tunarps säteri..

En massa skumma figurer hittade vi i gammelskogen, den ena hemskare än den andra..

Augusti… nja någon runda på stranden blev det förstås! Men det var nog allt..

Men desto mer fotograferande skulle det bli i september, då jag och min kompis Eva äntligen gav oss iväg på vår efterlängtade resa till Svalbard! Två dagar i Longyearbyen och så nio dagar på M/S Origo. Tusentals bilder blev det förstås, och här kommer en som jag känner lite extra för.. 🙂 Visserligen hade vi flera häftiga och oförglömliga möten med isbjörnar, valrossar och storsälar. Men dessa magiska vyer tog ju fullkomligt andan ur oss.. 🙂

När jag kom hem från Svalbard kände jag mig ganska mätt på fotograferande. I oktober blev det en enda fotorunda, Hallandsås med fotoklubben.

Om jag fotograferade lite i oktober blev det ännu mindre i november. Inte en enda bild. Däremot var det ju dags för höstens höjdare; Naturfotofestivalen i Vårgårda. Och jag fick en överraskning som hette duga… Hade ju skickat in några bilder till fototävlingen. Och sedan inte hört ett ljud… så döm om min förvåning när en av mina bilder uppenbarade sig där framme på stora duken när tredjepristagaren presenterades.. Och jag vann 500 kr samt en helårsprenumeration på Camera Natura. Eller rättare sagt, min redan befintliga prenumeration förlängdes ett år. Stort tack för det!! 🙂 Denna bild var det, från Svalbard förstås!

Så har vi kommit till december och vi har faktiskt fått uppleva några dagar med vacker snö och kyla. Denna bilden är från häromdagen när jag åkte ut i skogen med mannen och kaffetermosen. 🙂

Dags då att avsluta 2014 och det brukar man ju göra med ett sprakande fyrverkeri.. Visst liknar denna bild ett litet minifyrverkeri! Fotad i förrgår.

Slutligen vill jag säga Tack! Tack för alla kommentarer, och all respons jag fått här i bloggen! Tack alla som hängt med till Svalbard via bloggen! 🙂 Tack alla ni som följer min Facebooksida! Det har varit ett härligt fotoår, med många trevliga nya bekantskaper, och gamla återseenden, både här ”på nätet” och även personligen! Jag hoppas och tror att nästa år kommer att bli minst lika givande! Får jag önska något helt privat, så är det mera TID! Tid att ägna mig mer åt att överhuvudtaget utveckla mitt fotograferande på alla sätt… Tyvärr blir det nog bara en önskan för jag fattar inte var tiden tar vägen. Detta år har verkligen rusat förbi! Men önska kan man väl.. 🙂 EN fotokurs är inbokad iallafall, kanske det blir fler.

Och därmed vill jag önska alla ett riktigt Gott Nytt 2015! Var rädda om er, och fota på.. 🙂

 

 

16 tankar om “Sammanfattning av mitt 2014

 1. Och ser emot ännu fler av dina fantastiska tolkningar ( och att wp får in nån ångra knapp så att man kan stoppa en av misstag för tidigt avsänd svar)
  Gott nytt år! 🙂

 2. Det är rätt trevligt ändå med en årskrönika. Blir ingen för mig. Blev en fotorunda där jag hittade massor med iskristaller i Ekhagen. Gjorde ett årsavslut med lite av dem istället.
  Men vilket år du haft. Kommer ihåg vår fotorunda på Hallandsåsen. Vilken härlig dag det blev. Skulle jag kunna göra om😊
  Din Svalbardsblogg kan man återvända till flera gånger. Ljuvlig och samtidigt spännande.
  Havet ja det underbara havet. Förstår du hittar energi där.
  Jaha nu kom kajan på balkongen och skriker efter nyårsmorgon frukost så bäst lyda order.
  Ha ett riktigt Gott nytt år och hälsa familjen detsamma.
  Kram kram

  • Själva bloggandet i sig är ju ett sätt att se tillbaka, och det händer ju verkligen en hel del på ett år. Ja dina iskristaller är underbara. Förstår att du nästan fastnade där 😉
   Ja vi måste ut på någon fotorunda snart igen!!
   Haha tänkte på er när jag läste Hallandsposten imorse. Där var en insändare om en halvtam talgoxe och även en bild. Påminde om alla era balkonggäster!
   Detsamma till dig och hälsa Måns! Kram!

 3. Både uppåt och nedåt som livet är men ser ut som ett härligt fotoår ändå. Hoppas du får tiden för detta, skulle själv vilja ha mycket mer tid för foto. Gott Nytt År!

 4. Tack Ulrika för att jag fått se alla dina fantastiska bilder, det är verkligen ett nöje. Hoppas ditt fotoår blir fantastiskt nästa år också.

 5. Du verkar ha haft ett år fyllt med fotoäventyr. Hittade till bloggen lagom för att få följa med på svalbardsresan, många fina bilder. Ser fram fler fina bilder under 2015.

  /Erik

 6. Ett synnerligen händelserikt år du visar upp, med både svåra motgångar och härliga framgångar. Tänker i det senare fallet främst på de tävlingsmässiga framgångarna och resan till Svalbard: vilket äventyr! Sedan ser jag att du utmanar dig själv med en hel del häftiga skogsbilder, John Bauer-temat måste ha varit en utmaning!
  Ser fram emot dina kommande bilder, både skakisar och skarpisar! /Ulf

  • Hahaha, ja du kan tro vilken utmaning det var där i läskiga skogen 😉
   Men det är väl just sådana utmaningar man behöver! Desto roligare när man själv faktiskt blir nöjd med resultaten.
   Välkommen att hänga med! Misstänker att det blir mer och mer skakisar men även en del skarpisar 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s